ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ

[ΚΟΣΜΟΣ][twocolumns]

ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΣΤΟ EIDHOVEN

eidhoven thermostat
Μία επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Eidhoven κατάφερε να δημιουργήσει έναν μικροσκοπικό αισθητήρα θερμοκρασίας που παίρνει ενέργεια από ραδιοκύματα. 
Η έρευνα για τον αισθητήρα αυτό γίνεται στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής του Hao Gao, ο οποίος φιλοδοξεί να δει την τεχνολογία που αναπτύσσει να αντικαθιστά τις μπαταρίες και τις πολύπλοκες καλωδιώσεις στα έξυπνα κτίρια του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος. Ένα ειδικό router φροντίζει να στείλει ραδιοκύματα στον αισθητήρα, ο οποίος τα μετατρέπει σε ηλεκτρισμό, τον οποίο χρησιμοποιεί για να στείλει τις μετρήσεις του.
Ο αισθητήρας του Hao Gao έχει ζυγίζει μόλις 1,6 μικρογραμμάρια και βρίσκεται στην κατηγορία 2 τετραγωνικών χιλιοστών, ενώ χρησιμοποιείται τεχνολογία CMOS στα 65 nm. Αυτή τη στιγμή ο αισθητήρας μπορεί να στείλει δεδομένα σε απόσταση 2,5 εκατοστών, αλλά οι ερευνητές θέλουν σε ένα χρόνο να αυξήσουν την εμβέλεια στο 1 μέτρο και αργότερα στα 5 μέτρα. Εκτιμάται ότι μόλις βγει σε μαζική παραγωγής δεν θα κοστίζει περισσότερο από 20 cents.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια τεχνολογία είχαν χρησιμοποιήσει από την ΕΣΣΔ, στο δώρο που έκαναν στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα το 1946. Σε έναν γλυπτό είχε ενσωματωθεί ένας κοριός, ο οποίος δεν είχε μπαταρίες, αλλά έπαιρνε ενέργεια από απόσταση μέσα από μία ειδική διάταξη της KGB. H συσκευή ανακαλύφθηκε το 1952, τυχαία από έναν Βρετανό, ο οποίος ανακάλυψε εντελώς τυχαίο τη ραδιοφωνική συχνότητα που έστελνε ενέργεια στην κρυμμένη συσκευή.

Πηγή: www.pestaola.gr
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

No comments :

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τους αρμόδιους .

- Το Pousinis BLOG διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Το Pousinis BLOG δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το Pousinis BLOG.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα του Pousinis BLOG.


ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΒΟΥΛΕΣ

[TIPS][bsummary]